Цілі курсу:

—  оволодіння теоретичною базою та  практичними навичками зі створення телевізійних сюжетів різних жанрів у межах телевізійної журналістики;

—  навчитися розрізняти журналістські матеріали за жанрами;

—  знаходити та опрацьовувати необхідну інформацію для сюжету;

—  створювати телевізійні матеріали різних жанрів;

—  оформлювати сюжети за тематикою та різними формами програм. 

Тема 1. Структура жанрів на телебаченні

Мета заняття: прочитати теоретичний матеріал; ознайомитися з жанровим поділом матеріалів на телебаченні; вміти встановлювати жанр журналістського матеріалу та наводити приклади відео; знати відмінності кожної групи жанрів.

Тема 2. Основні інформаційні жанри телебачення

Мета: ознайомитися з теоретичним матеріалом; вміти давати характеристику кожному виду інформаційних жанрів; вміти писати сценарій і знімати замітку та звіт; вміти ідентифікувати інформаційні жанри серед усіх журналістських матеріалів.

Тема 3. Інтерв’ю

Мета: навчитися розрізняти види інтер'ю; вміти готуватися до інтерв'ю, проводити та знімати інтерв'ю; знати, як правильно ставити питання; вміти підготувати співбесідника до опитування.

Тема 4. Репортаж

Мета: ознайомитися з теоретичними матеріалами з теми; навчитися розрізняти різні види репортажу; знати особливості телевізійного репортажу; навчитися писати сценарій репортажу; зняти власний репортаж у вигляді телевізійного сюжету.

Тема 5. Аналітичні жанри телебачення.

Мета: засвоїти теоретичний матеріал з теми; вміти ідентифікувати аналітичні матеріали серед журналістських робіт; вміти відрізняти жанри один від одного.

Тема 6. Огляд, коментар, бесіда, ток-шоу.

Мета заняття: ознайомитися з теоретичним матеріалом; визначити запропоновані жанри серед журналістських матеріалів; написати сценарії до кожного жанру; зняти власний відеоматеріал у жанрі огляду; зняти власний відеоматеріал у жанрі коментару.

Тема 7. Теледебати, прес-конференція, брифінг, кореспонденція.

Мета заняття: ознайомитися з теоретичним матеріалом з теми; навчитися готувати питання для прес-конференції та брифінгу; за допомогою практичних завдань опанувати мистецтво спілкування на теледебатах.

Тема 8. Художньо-публіцистичні жанри телевізійної журналістики.

Мета: ознайомитися з особливостями художньо-публіцистичних жанрів на телебаченні; навчитися ідентифікувати художньо-публіцистичні жанри у програмній сітці каналу; знати відмінності цієї групи жанрів від вже вивчених груп.

Тема 9. Есе, нарис, фейлетон, памфлет та замальовка.

Мета: написати сценарії телевізійних есе, нарису, фейлетону, памфлету та замальовки; зняти власну замальовку, вивчивши теоретичний матеріал; зняти портретний нарис.

Тема 10. Документально-ігрові, ігрові та художні жанри на телеекрані

Мета: ознайомитися з особливостями документально-ігрових та художніх жанрів на телебаченні; навчитися ідентифікувати документально-ігрові та художні жанри у програмній сітці каналу; знати відмінності цієї групи жанрів від вже вивчених груп.

 

Остання зміна: середа 20 червня 2018 12:59 PM