Аналітичні жанри.

Однією з найбільш примітних рис вітчизняних ЗМІ традиційно є націленість їх не стільки на повідомлення новин, скільки на аналіз, дослідження, тлумачення подій, процесів, ситуацій. В силу цього ЗМІ виробили досить ефективну систему аналітичних жанрів. Система ця не є чимось раз і назавжди даним - вона постійно розвивається, адаптуючись до тих завдань, які постають перед аналітичної журналістикою. Особливо помітні зміни відбулися в ній в останні роки: деякі відомі жанри «модифікувалися», а крім того, з'явилися нові стійкі типи аналітичних публікацій. У запропонованій чолі якраз розглядається «зріз» аналітичних жанрів, притаманних сучасній періодичній пресі.

Аналітичний звіт. Предмет - виступи, доповіді, промови учасників всіляких зборів, засідань, з'їздів, зльотів, конференцій і т.п. Мета - показати взаємозв'язок тих чи інших суджень, оцінок, висновків, пропозицій з реальними проблемами і винести оцінку виступам учасників. Залежно від ситуації журналіст може зосередити свою увагу на поясненні причин даної ситуації, проблеми, процесу, або на оцінці їх актуального стану. Це і визначить вид аналітичного звіту -Звіт-пояснення, звіт-оцінка або звіт-програма.

Аналітичне інтерв'ю.Жанр і. - Результат «закрепленности» в журналістському тексті форми отримання певних відомостей за допомогою методу інтерв'ю. Метод інтерв'ю відноситься до емпіричних методів. Тому жанр інтерв'ю відносять до інформаційних жанрів. Але інтерв'ю застосовується для отримання відомостей для підготовки і аналітичних матеріалів. Метод не породжує жанр. Лише в разі яскравою виявлену в тексті «ходу» застосування методу він може визначати форму як діалогічну, питально-відповідну. Аналітичне інтерв'ю, крім того, містить і аналіз факту, відповідаючи при цьому на питання: чому? Яким чином? Що це означає? і т.д. Роль автора аналітичного інтерв'ю - він своїми питаннями задає напрямок аналізу.

Аналітичний опитування. Схожий на інформаційний опитування. Відмінність: публікації аналітичного опитування, набувають рис розгорнутого коментаря (але їх не можна порівнювати). Ступінь аналітичності опитування зумовлюється правильним формулюванням питання. Слід уникати питань, які передбачають однозначну відповідь.

Бесіда. Претендує на використання «полілогічного» методу отримання інформації. Розмову ототожнюється з інтерв'ю. Спільні риси: двусоставность тексту. Різниця: роль журналіста. В інтерв'ю ж. може ставити тільки питання. Журналіст в бесіді є рівноправним творцем змісту майбутнього тексту. Бесіда може виявитися незамінною, коли обговорюваний предмет не піддається моментальному і однозначного тлумачення, вимагає спокійного всебічного свого розгляду.

Коментар. Метод - застосовується у всіх формах сюжетів. Як жанр став застосовуватися в нашому столітті. За допомогою к. Автор висловлює ставлення до актуальних подій, формулює пов'язані з ними завдання і проблеми. Коментар відрізняється від інформаційних жанрів саме наявність аналізу. Відмінність коментаря: зазвичай аналізується якесь явище, вже відоме аудиторії, в аналізі превалює відношення до предмета відображення. Цілі к .: направляти увагу аудиторії на важливі нові факти, що виходять на перший план суспільного життя, оцінювати їх; ставити коментований подія в зв'язок з іншими, виявляти причини цієї події; формулювати прогноз розвитку коментованого події; обґрунтовувати, як правило, за допомогою прикладів, необхідні способи поведінки або вирішення завдань. Функції коментаря пов'язані з його предметом. Коментар розповідає про взаємозв'язки виявленого предмета. Коментарю властиві питання: що (хто) дійсно? За яких обставин? Чому? І ін. Структура: доказове міркування. Хороший коментар повинен мати ясний висновок. Класичним побудовою публікацій даного жанру є розташування матеріалу за схемою «факт - коментар».

Моніторинг - Певне «стеження» за будь-яким явищем, систематично повторюваний «завмер» одних і тих же параметрів в певній сфері діяльності. Предмет - конкретні характеристики різних явищ безпосередньо в момент дослідження.

Рейтинг. Основний жанроутворювальний фактор - цільова установка. Мета публікації - здійснити певну «ранжування» подібних явищ по якомусь конкретному ознакою. Методи - аналогія і порівняння. Явища, щодо яких складаються рейтинги, належать до найрізноманітніших сфер діяльності. Рейтинги розрізняються за обсягом: можуть бути розміром в десять-двадцять рядків, а можуть займати і цілу газетну сторінку. Чому віднесли до аналітичних жанрів: «ранжування» явищ являє собою порівняльний аналіз. В ході цього аналізу досліджуються різні сторони явищ, прогнозується їх розвиток і т.д.

Рецензія - жанр, основу якого складає відгук. Відмінність рецензії від інших жанрів - це предмет. Предмет - це інформаційні явища - книги, брошури, спектаклі, кінофільми, телепередачі. Рецензія, як правило, розглядає одне-два твори і дає їм відповідну оцінку, не ставлячи перед собою інших, більш складних завдань. Рецензуються найбільш видатні вистави, книги, фільми, в тому числі і «скандальні». Для цього рецензента треба глибоко вивчити рецензованих твір. Але основне завдання рецензента - побачити в творі те, що непомітно непосвяченому. Рецензії можуть бути об'єднані в типологічні групи: 1. За обсягом: великі і маленькі 2. За кількістю аналізованих творів: монорецензіі (аналізується один твір) і полірецензіі (багато). 3. По темі рецензії ділять на літературні, театральні, кінорецензії і т.д.

Журналістське розслідування. Предмет - найбільш «кричуще» негативне явище, не помітити яке неможливо. Мета - визначити причини, виявити приховані пружини, що призвели в дію якийсь механізм, що породив цілком конкретний результат. Оскільки обставини всіляких злочинів або таємних акцій часто ретельно приховуються, то це, зрозуміло, різко ускладнює розслідування. В силу цього журналіст може вдаватися до методів отримання інформації, ріднить його, з одного боку, зі слідчим, інспектором карного розшуку, а з іншого - з вченим-дослідником. Неодмінною рисою є присутність самого автора в ряду діючих героїв.

Методи отримання даних - спостереження, інтерв'ю, аналіз документів і т.д. Одним з найбільш продуктивних методів є «зміна професії». Більшість необхідних відомостей журналіст може отримати тільки неформальним шляхом. Журналіст-розслідувач повинен бути готовим до того, що особи, про яких він веде мову в своїй публікації, будуть захищатися, в тому числі і за допомогою суду.

Огляд. Визначальну ознаку - єдність наочного висвітлення суспільних подій і думки оглядача, яка глибоко проникла в суть процесу, ситуації. В огляді виявляється позиція журналіста. Оглядач повинен: викликати зацікавленість аудиторії; відстоювати передові точки зору і сприяти вдосконаленню «особистої стратегії» громадян; виявляти в явищах їх сутність, показувати протиріччя дійсності; осмислювати хід суспільного розвитку; сприяти практичному вирішенню проблем суспільства. Предмет - загальні питання політики, економіки та ін. Можуть бути ідеї, почерпнуті з філософії, історії, літератури. Огляд ЗМІ - Вивчення особливостей публікацій, літературної, творчої діяльності видання, теле- і радіопрограм або спосіб знайомства аудиторії з публікаціями з метою дати уявлення про їхній зміст, форми. Види огляду: Огляд-презентація. Мета - проінформувати людей про те, що пишуть інші видання або що повідомляють інші теле- і радіопрограми. Аналітичне початок - автор намагається показати ті глибинні причини, які породжують «нестикуемие», на перший погляд, сенсації, що відбуваються в різних сферах життя суспільства. Тематичний огляд - Освітлення певної теми. безадресних оглядрозглядається одна або більше актуальних тем, що обговорюються пресою. Характерна риса - відсутність посилань на конкретні оглядається видання, радіо- і телепрограми.

Прогноз. Не можна замінювати «гіпотезою». Гіпотеза, як і прогноз, в ряді випадків може розглядати деякі явища, віднесені в майбутнє. Але вона може бути звернена і в минуле. Прогноз же завжди пов'язаний тільки з майбутнім тих чи інших явищ. Крім того, прогноз завжди розглядає майбутній стан вже існуючих явищ. На відміну від нього в гіпотезі може йти мова про явища, які ніколи не існували. Версія - це можливий варіант розвитку події. За допомогою версій звичайно намагаються пояснити вже доконаний факт. Але іноді версія викладає варіант розвитку якогось явища в майбутньому. У цьому випадку поняття «версія» і «прогноз» можуть збігатися. Метод прогнозування: Метод екстраполяції - автор проектує він основну тенденцію розвитку досліджуваного явища в цілому на майбутнє цього явища.

Експеримент. Може бути методом і жанром. При чому, використання інформації, отриманої методом експерименту, не завжди позначається на жанрової визначеності майбутньої публікації. Невизначеність виникає насамперед у тому випадку, коли експеримент виявляється не єдиним, а одним з методів дослідження дійсності, застосованих журналістом при підготовці публікації в якомусь конкретному випадку. Відносячи публікацію до жанру експерименту, тим самим підкреслюють те, що мова в ній йде про штучну, спеціально організованої самим журналістом предметно-практичної ситуації. Експеримент дозволяє з'єднати в собі аналітичне початок і репортажний.

 

Остання зміна: середа 13 червня 2018 13:23 PM