Інформаційні жанри телебачення.

Інформаційні тележанри — «жанри тележурналістики, основне призначення яких оперативно відображати події, факти, явища. В них переважає подієва інформація, яка здебільшого стосується лише якоїсь певної події, одиничного факту. До них належать: телезамітка, відеосюжет, звіт, інтерв'ю, репортаж, огляд подій, коментар (як інформаційний різновид).

Інформаційні жанри мають в основі: факт, подію, фіксацію дійсності.

Вони констатують факт:

Звіт – так називають деталізоване, розширене повідомлення про збори, засідання, зустрічі, наради, мітинги тощо. Цей вид інформаційного жанру був доволі характерний для тоталітарної журналістики, оскільки тодішня влада вважала за необхідне повідомляти про численні партійні з'їзди. Сьогодні цей вид жанру допомагає журналістам цікавіше, оригінальніше, винахідливіше повідомляти про різноманітні заходи.

Замітка – найоперативніша і найпростіша усталена форма повідомлення у ЗМІ про об'єктивно існуючі події, факти і явища реального життя з метою насамперед найелементарнішого пізнання навколишнього світу. Нерідко студенти-практики стверджують, що для написання такого виду повідомлення особливі навички та вміння не потрібні. Можливо, саме тому в новинах інколи чуємо стандартні висловлювання, бачимо непрофесійні сюжети. Щодо професійно підготовленого матеріалу, то йому притаманні стислість, лаконічність та новизна. Його зміст цікавий, доступний і корисний для громадськості. Телезамітка все-таки залишається оперативним видом інформування аудиторії. На телебаченні найчастіше до цього жанру вдаються ведучі теленовин.

Репортаж – документальна, наочна розповідь «про актуальні події суспільного життя, яка реалізується аудіовізуальними засобами та має на меті дати глядачеві найповніше уявлення про ці події, викликати активне ставлення до них, формуючи громадську думку». Робота над ним потребує багато часу та зусиль (оскільки журналіст змушений бути на місці події), найвищої професійності, досконалості стилю, майстерного володіння словом та оригінальності.

Інтерв'ю у відеосюжеті — це відповідь певної особи на запитання, яке задав у кадрі чи за кадром репортер, або тільки запропонував цій особі тему розмови, не формулюючи запитання в ефірі.

Інтерв’ю буває:

  • предметне – головне – це тема, положення речей у певній галузі діяльності;
  • особистісне – головне – це особа, у якої беруть інтерв’ю;
  • предметно-особистісне – людина, яка цікава не сама по собі, а у зв’язку з конкретною подією.

Замітка – інформаційний жанр журналістики, коротке повідомлення, у якому викладається певний факт. Це загально журналістський жанр, який використовують і в телебачення, і на радаі, і на телебаченні. Замітка також нерідко називають хронікальним повідомленням. Хроніка – це коротке повідомлення про факт. Найпоширеніший інформаційний жанр, основний елемент випуску новин. Замітка передається без відеоряда. Її використання виправдане, коли новина має безсумнівну і загальну цінність, а зйомка з тієї чи іншої причини неможлива, або відео матеріали ще не отримані. Підготовка і передача усного повідомлення в ефір зводяться до відбору, редагування і виголошення у кадрі. Критерії відбору – суспільна важливість, значимість матеріалу

Нерідко вербальні замітки пропонуються телеаудиторії короткими блоками, об’єднаними тематично.

Відеосюжет

- повідомлення про офіційну, традиційну за формою подію (сесія Верховної Ради). При зйомках таких заходів оператор не потребує вказівок журналіста.

- Сценарна, авторська – автор підбирає факт, продумує характер зйомки і монтажа.Такий відео сюжет являє собою міні-репортаж. Автор-журналіст обов’язково присутній при зйомці, на нього лягає організація роботи

Звіт. Його тематична основа – офіціальна подія значного соціального, нерідко державної ваги. Журналіст має бути присутнім на місці події, але іноді звіт може вийти і без коментарів, аби продемонструвати об’єктивність у висвітленні події.

Виступ у кадрі. Скоріше метод, ніж жанр. Може супроводжуватися показом кінокадрів, фотографій, графічних матеріалів, документів, може супроводжуватися показом ландшафта, оточуючої обстановки. Виступу в кадрі віддається перевага, якщо сама особа виступаючого викликає цікавість. І журналістські виступи (прями включення, стенд-ап).

 

Звіт. Його жанрові особливості.

Звіт - це інформаційне повідомлення про роботу та перебіг заходу, у якому брала участь певна група людей, що вирішували суспільно важливі питання. Таким заходом може бути сесія парламенту чи органу місцевого самоуправління, конференція трудового колективу, збори громадської організації, спортивні змагання, художні виставки. Звіт уже включає в себе елементи коментаря журналіста. Поруч з точним повідомленням про промови, репліки та інші виступи, у його тексті можуть міститися елементи аналізу, оцінки.

Специфіка звіту як інформаційного жанру полягає у тому, що в ньому завжди акцентується увага на учасниках події, їхніх виступах, висловлюваннях, вчинках, мотивації поведінки тощо, а не на обставинах події, атмосфері, у якій вона відбувалася. Журналіст повинен представити подію, давши аудиторії максимум інформації про її наповнення, її розвиток, зробити докладний, розгорнутий опис заходу, використовуючи хронологічну послідовність викладу.

Основні жанрові особливості звіту можна сформулювати так: в основі його лежить максимально повна розповідь про конкретну окрему подію, яку журналіст спостерігав особисто;розповідь обмежена визначеними просторово-часовими рамками, які охоплюють дану подію;суттєвим змістовим елементом звіту є деталізація події, виклад подробиць, причому в цій якості виступає, як правило, не опис ситуації, а репліки дійових осіб;намагаючись впливати на аудиторію і при цьому бути максимально об’єктивним, автор звіту демонструє свою позицію, власне ставлення до описуваної події та висловлювань дійових осіб.

 

Остання зміна: середа 13 червня 2018 12:55 PM