Телевізійне інтерв'ю
Формуючи громадську думку сьогоднішнього дня, телебачення не може обійтися без такого інформаційного жанру, як інтерв'ю, телевізійного інтерв'ю.

Телевізійне інтерв'ю - жанр, який передбачає певну телевізійну форму спілкування двох або більше людей в кадрі, в процесі якого повідомляється про те чи інше суспільно значимому факт чи явище дійсності. Основною ознакою інтерв'ю є співтворчість інтерв'юера і інтерв'юйованого.

Основні види телевізійного інтерв'ю.

Інтерв'ю - діалог

Ми вже звертали увагу на те, що основою будь-якого інтерв'ю є бесіда журналіста з компетентною особою, що представляє інтерес для суспільства. Вибір теми і співрозмовника завжди обумовлений злобою дня. Діалог не повинен бути одностороннім у сенсі викладу фактів, не допускається упередженості.

З точки зору цільового призначення телеінтерв'ю - діалог можна визначити так: бесіда у формі запитань і відповідей. Інформаційний жанр такого інтерв'ю став екранним, видовищним. Саме видовищністю пояснюється особлива достовірність і, як наслідок, широке розповсюдження цього жанру в інформаційних програмах

Телеінтерв'ю - факт.

Цей жанр вважається найпростішою формою телеінтерв'ю, мета якого - виявлення, підтвердження, уточнення соціально значимого факту, де гарантом достовірності є особа, компетентна в даному питанні. Інтерв'юер обмежується постановкою одного такого питання. Телеінтерв'ю - факт несе лаконічну, документовану інформацію в основному з першоджерел.

Бесіда за «круглим столом»

Цей жанр передбачає групове, масове інтерв'ю. Воно дає можливість всебічно розкрити тему, з'ясувати думку багатьох осіб одного й того ж питання чи проблеми. Обговорення в даному випадку може містити риси полеміки, суперечки.

Прес - конференція

Являє собою різновид інтерв'ю з великою кількістю інтерв'юерів, задають питання одному або декільком добре обізнаною в певній галузі особам. Присвячується прес - конференція актуальних питань, що становлять великий інтерес для аудиторії.

В останні роки розвивається ще один різновид цього жанру - телеінтерв'ю - монолог. Це цілий, розгорнутий розповідь від першої особи, відповідь на питання, який зазвичай виноситься на початок інтерв'ю.

Зазвичай така форма телеінтерв'ю, використовується тоді, коли співрозмовника не вдається запросити в студію або немає ніякої можливості зустрітися з ним і попросити відповісти на питання, що цікавлять багатьох питання.

Телеінтерв'ю - повідомлення.

По своїй структурі цей жанр нагадує інтерв'ю - монолог. Однак інтерв'ю - повідомлення має відмінні риси. Воно, як правило, короткий виклад діалогу дається тільки в найбільш істотних рисах. Відповіді співрозмовника тележурналіст або переказує або відтворює в скороченому вигляді. Іноді подібне інтерв'ю - повідомлення передається в ефір з посиланням на співрозмовника, при цьому зміст діалогу представляється як своєрідний невеликий звіт про зміст бесіди.

Телеінтерв'ю - портрет

Форма даного інтерв'ю питально-відповідна. Його мета - максимально розкрити індивідуальні риси людини, створити його образ. Журналіст повинен якомога повніше розкрити індивідуальність співрозмовника, його характер показати, показати глибинні риси особистості. Виявити індивідуально - психологічні якості.

Телеінтерв'ю - думка

Це проблемно - аналітичне інтерв'ю у формі екранного діалогу. Мета - аналіз і компетентне судження про соціально значущих явищах. Ефективність цього інтерв'ю обумовлена компетентністю ведучого, який веде змістовний діалог на рівних з фахівцем, аналізуючи, досліджуючи ту чи іншу проблему. Такі інтерв'ю за своїм характером і змістом наближаються до аналітичних жанрів. В інформаційних програмах, переважно місцевих телекомпаній можна зустріти критичні інтерв'ю. Його змістом є бесіда з людьми, винними в тих або інших неприємних подіях. Як правило, в такому вигляді інтерв'ю обов'язково присутній авторський коментар.

У телеінтерв'ю - замальовці крім діалогу між співрозмовниками показується обстановка розмови, його характер.

У такому інтерв'ю можливий і коментар про факти, події. В останні роки в інформаційних випусках теленовин різних країн широко поширена практика використання, так званих «вуличних новин», які наближаються за жанром до інтерв'ю - опитування. Тележурналісти опитують думки людей різних професій і соціальних верств з якої-небудь однієї проблеми. Дуже часто такі «бліц - інтерв'ю» (на професійному сленгу - опитування) беруться прямо на вулиці. Телеглядачі до них ставляться по-різному. Більшість вважає їх марними, так як на питання, пов'язані з певною проблемою, повинні відповідати фахівці, тільки тоді можна отримати компетентні відповіді. Але деякі дотримуються іншої думки, вважаючи, що такі цікаві інтерв'ю, так як відображають громадську думку.

Колеги діляться на три великі категорії:

1. Політичні і державні діячі, фахівці та інші компетентні люди, що володіють специфічними знаннями в якійсь конкретній області. Їх опитують для того, щоб дізнатися офіційну інформацію від компетентної особи в цікавому питанні.

2. Знаменитості. Їх опитують для того, щоб подробиці їх життя і діяльності стали надбанням широкої публіки.

3. Звичайні люди, з якими ми зустрічаємося на вулиці, вдома, на роботі. У них беруть інтерв'ю, щоб з'ясувати громадську думку про ту чи іншу подію або факт.

Таким чином, важлива роль телебачення - знаходити свіжу інформацію на теми, що представляють інтерес для аудиторії і оперативно передавати її. А оперативність, в свою чергу, включає в себе і спосіб відображення реальної дійсності, і функціональні особливості телепроизведения, і його тематичне своєрідність, і технічні умови створення. Оперативність, безумовно, визначальну ознаку новини. Вона лежить в основі класифікації жанрів, що використовуються в інформаційних програмах.

В сучасних ЗМІ основним жанром інформаційних випусків є телерепортаж, так як в ньому присутній репортер. Робота репортерів - все дізнатися і зробити індивідуальне телевізійне твір, а це завжди вітається телеаудиторією. Адже аудиторія сприймає подію через призму бачення самого репортера, а значить, бачить подію його очима.

Особливу популярність останнім часом набуває і жанр інтерв'ю, зокрема інтерв'ю - діалог, інтерв'ю - монолог, бесіда за «круглим столом» та бліц - інтерв'ю.

Остання зміна: вівторок 12 червня 2018 11:19 AM