Інформаційні жанри телебачення

Поняття жанру. Збереження відомих форм у нових явищах. Жанрова проблема в літературі та видах мистецтва. Жанр як філософська категорія. Вираження внутрішнього зв’язку та способу організації матеріалу, взаємодія елементів і процесів між собою та зовнішніми умовами.

Використання традиційних журналістських жанрів на телебаченні. Форма відображення дійсності зі стійкими ознаками. Принципи вибору жанру. Поділ телевізійної продукції на жанри.

Інформаційні жанри. Відеосюжет та інформаційне повідомлення. Звіт. Інтерв’ю. Репортаж.

Аналітичні жанри. Коментар. Огляд. Бесіда. Дискусія. Прес-конференція. Кореспонденція.   

Жанри художньо-документальні. Зарисовка. Нарис. Есе. Памфлет і фейлетон.

Ознаки, за якими визначається жанр телевізійних повідомлень. Своєрідність об’єкта відображення. Пізнавально-виховні завдання. Масштаби висновків та узагальнень. Підбір зображально-виражальних засобів. Технічні можливості.

Складність поділу телепродукції на жанри. Здатність жанрів до трансформації. Поєднання кількох жанрових напрямів в одній передачі. Умовність жанрового поділу.

Жанри сучасного інформаційного телемовлення: традиції, тенденції. Поняття і ознаки жанру. Еволюція жанрів у пресі, на радіо і телебаченні: спільне та відмінне. Інформаційні, інформаційно-аналітичні та аналітичні жанри. Усне повідомлення, відеоповідомлення (інформація), телезвіт, телевиступ, телерепортаж, інтерв’ю, коментар, огляд, телезарисовка (телеетюд). Характерні ознаки та особливості телевізійних жанрів. Основні тенденції жанротворення в сучасному інформаційному телемовленні. Поняття дифузії жанрів.

Інформаційне повідомлення чи відеосюжет. Еквівалент газетної замітки. Відмінність інформаційного повідомлення від відеосюжету. Випадки використання на телебаченні невидовищного матеріалу. Різновиди відеосюжетів: повідомлення про офіційну подію та журналістський сюжет.

Інтерв’ю. Розвиток жанру в пресі та на телебаченні. Принципова різниця між змонтованим інтерв’ю та інтерв’ю в прямому ефірі. Контактні, адресні, програмні й екранні запитання. Типи відносин інтерв’юера з гостем. Протокольне інтерв’ю. Інформаційне інтерв’ю. Інтерв’ю-портрет. Проблемне інтерв’ю. Інтерв’ю-анкета.  

Репортаж. Провідний жанр журналістики. Репортаж прямий і фіксований. Типологічні особливості жанру. Подієвий, тематичний і постановочний репортаж.

Виступ як метод використання монологічних жанрів. Монологічна форма на телебаченні. Принципи побудови промови. Особисті риси та здібності, необхідні оратору. Техніка, способи і прийоми, що використовують в ораторській промові. Композиційна побудова виступу.