Методика створення інформаційної програми

Етапи створення інформаційної телепрограми. Творчо-виробничі етапи створення програми: спільне та відмінне для різних типів програм. Підготовчий етап (планування тем, сюжетів, визначення структури і композиції, тематичного наповнення програми). Робочий етап діяльності інформаційної служби на телебаченні. Особливості роботи в прямому ефірі. Творчі та технічні служби.

Робота журналіста з інформацією. Визначення поняття інформації. Джерела отримання інформації. Агентства, прес-центри. Інтернет, преса, радіо, соціологічні служби, приватні контакти. Підготовка й адаптація інформації до ефіру. Методика і система подачі інформації на телебаченні. Текст і зображення. Тематична характеристика інформації. Пошук і вибір теми для телевізійного матеріалу. Сценарій телевізійного сюжету: особливості підготовки та екранне втілення.

Специфіка журналістської творчості в інформаційній програмі. Мова і стиль інформаційних телепрограм. Індивідуалізація мови, поняття стилю журналіста. Взаємозалежність слова і зображення. Візуальна і вербальні деталі. Ситуативні варіанти усного мовлення, мовноконструктні та композиційні риси. Особливості написання тексту  для усного повідомлення і тексту для відеоповідомлення. Образність і документальність: пошук оптимального вирішення. Журналіст в інформаційній програмі: екранна творчість і робота за кадром. Журналістські професії в інформаційному телебаченні.  

 

Персоніфікація, індивідуалізації на телеекрані. Поняття стилю журналіста.

  1. Стенд-ап і робота за кадром: рівень професіоналізму журналіста.
  2. Іронія як засіб самовираження журналіста.
  3. Мовна специфіка інформаційного повідомлення.

 

Питання для самоперевірки

  1. Дати визначення поняттю інформація.
  2. Назвати та проаналізувати основні джерела отримання інформації.
  3. Специфіка висвітлення інформації на телебаченні.
  4. Специфіка роботи з прес-службами й агентствами.
  5. Основні функції інформаційних редакцій, служби новин, інформаційних телевізійних мереж.
  6. Специфіка роботи служби інформації незалежних телевізійних компаній, виробників інформаційної продукції.
  7. Типологія програм інформаційного телемовлення.
  8. Особливості планування монотематичних програм.
  9. Особливості планування політематичних програм.