Сьогодні одним з пріоритетних напрямків державної політики України є створення належних умов для розвитку національного підприємництва. Незважаючи на це підприємництво з екологічною мотивацією сьогодні ще знаходиться на початковій стадії свого розвитку, ринок екологічних послуг та робіт ще тільки формується.

Головною метою екологічного бізнесу є участь у соціально-економічному розвитку суспільства, яка ураховує екологічні обмеження та спрямована на збагачення ресурсів природного середовища, формування  сучасного управлінського мислення та системи спеціальних знань у галузі менеджменту організацій, уміння аналізувати проблеми, розглядати ситуацію як ціле, приймаючи управлінське рішення, розуміти діяльність та проблеми не тільки своєї організації, а і організацій партнерів.

            Завдання дисципліни.

Під час вивчення дисципліни студенти зможуть ознайомитись з перевіреними практикою методами управління організацією, творчо переосмислити досвід управління закордонними фірмами, звернути увагу на ті головні проблеми управління організацією, результати рішення яких багато в чому визначають життєспроможність підприємства.

 Основним завданням курсу є формування знань основних принципів управління, організації та механізмів:

–        функціонування виробництва екотехніки та очисного обладнання;

–        наукових досліджень і розробки ресурсозберігаючих технологій, технологій очистки стічних вод та утилізації відходів;

–        будівництва і експлуатації відходопереробних заводів, збору і вторинної переробки відходів;

–        проектної роботи в галузі екології, розробки проектів охорони навколишнього середовища для підприємств і організацій;

–        екологічного аудитування;

–        екологічного страхування;

–        екотуризму;

–        формування та експлуатації бази екологічних даних;

–         опанування прийомами прогнозування та аналізу еколого-економічних процесів;

–        підвищення екологічної культури та вормування нового екологічного мислення у студентів.

 Сучасний управлінець повинен усвідомлювати, що шлях України до цивілізованого розвиненого ринку пролягає крізь формування та розвиток фінансово-економічних відносин у сфері природокористування.

Місце дисципліни у навчальному процесі

Вивчення цього курсу базується на знанні студентами таких дисциплін, як «Екологічний менеджмент», «Економіка природоохоронної діяльності», «Концепція сучасного природознавства», «Політика природоохороної діяльності», «Екологічний бізнес» та ін.

Ця дисципліна є елементом якій зв’язує екологією та фінансово-економічні дисципліни. Потреба у виникненні такої дисципліни зумовлена тим, що сучасна економіка вже усвідомлюється як цілісна система, яка взаємодіє із системою природною. Сьогодні все більше та більше на різних рівнях державного та регіонального управління особлива увага приділяється питанням функціонування фінансово-економічного механізму природокористування в умовах економіки перехідного періоду, а також таким його складовим, як стимулювання природоохоронної діяльності, управління фінансовими потоками у сфері природокористування, страхування екологічної безпеки та відповідальності.